Zásobování města je pokryto kvalitní vodou z podzemních zdrojů v brdských lesích a podléhá pravidelné kontrole.
Dobříšská voda splňuje všechny přísné hygienické požadavky na zdravotní nezávadnost a čistotu pitné vody.
Při nástupu chladného počasí jsme obdrželi několik dotazů, zda nedošlo ke zvýšení obsahu chloru v pitné vodě.
Nemusíte se ale obávat negativních účinků chloru na vaše zdraví. V dobříšské vodě se hodnota přidávaného chloru pohybuje kolem 0,05 mg/l a přitom limity pro dávkování chloru v pitné vodě jsou stanoveny Světovou zdravotnickou organizací max. 0,3 mg/l. Příchuť chloru může být také ovlivněna teplotou vody.
V zimním období se chlor pomaleji odbourává a můžete mít pocit, že je voda cítit chlorem. Pokud necháte vodu odstát pár minut, příchuť chloru zmizí. Případně uchovávejte vodu, kterou spotřebujete do 24 hod., v lednici v uzavřených nádobách. Vodu můžete i převařit, poté chlor neucítíte.
Voda je chlorována proto, aby byla zachována její zdravotní nezávadnost v celé rozvodné vodovodní síti. Je to v zájmu zdraví zásobovaných obyvatel a v souladu s požadavky orgánu ochrany zdraví.
Jde o nejběžnější způsob dezinfekce a k zajištění dostatečné bakteriální nezávadnosti používáme chlor i my.
Často se ptáte, jaká je tvrdost vody s ohledem na nastavení nových spotřebičů (pračky, myčky). Na Dobříši dosahuje voda hodnot střední tvrdosti a pohybuje se od 1,9 do 2,1 mmol/l.
Více informací naleznete na webových stránkách Vodohospodářské společnosti Dobříš www.vhs-dobris.cz.
Za Vodohospodářskou společnost Dobříš
Ing. Martin Kolařík, technický ředitel