Na konci října se v prostorách sádek v Dobříši otevřela po roční pauze nová podniková prodejna s produkty firmy Colloredo-Mannsfeld



Usměvavá provozní Monika Kocourková tu zákazníkům nabízí čerstvé ryby a mražené maso ze zvěřiny. Vedle toho si můžete vybrat i nezbytné doplňky k přípravě pokrmů z ryb a zvěřinového masa – čerstvé koření, marinády na maso, víno či pochutiny jako domácí pesto z česnekových květů.

Jak to, že tady nevidím žádné ryby?
Všechny máme venku, živé v kádích. Zákazník si vybere a já mu pak rybu chytím a zpracuji, aby ji dostal co nejčerstvější. Může si ji vzít celou, ale klidně jen část, vnitřnosti nebo třeba filety. Aktuálně máme v nabídce, amura, štiku, lína, okouna a kapra. Všechno jsou to ryby z colloredo-mannsfeldských rybníků.

Jaké nabízíte zvěřinové maso?
Jelení, daňčí, srnčí a z divočáka. U všech nabízíme kýtu bez kosti, gulášové maso a krk bez kosti. Na doobjednání je možné si tady koupit ještě třeba bažanty.

Jak si lidé zvykají na znovu otevřenou prodejnu?
Týden od týdne je návštěvnost větší. Snažíme se o propagaci přes sociální sítě a online kanály. Zdá se, že si lidé zvykají rychle.

O co je největší zájem?
Jednoznačně vede kapr, ale zájem je i o candáty a štiky. Ze zvěřiny vítězí maso na guláš.

Jak jste se dostala k vedení zdejší prodejny?
Vystudovala jsem na střední škole v Praze-Čakovicích obor chovatel cizokrajných zvířat. Během školy jsem měla hodně praxí, ale dlouho jsem nevěděla, co budu dělat po studiu. Zároveň moje mamka jezdí na kamionu, tak jsem taky chtěla nějakou chlapskou práci, abych se jí vyrovnala (smích). Kluci tady se mnou mají trpělivost, všechno mě učí a mě to baví.

Jaké máte s prodejnou plány?
I pro mě osobně je velká výzva právě nabízení koření a vína. Chtěla bych se naučit rozumět tomu, jak správně rybí a zvěřinové maso dochutit a jak správně spárovat masitá jídla s víny. Jiná vína jsou dobrá ke zvěřině, jiná k dravým rybám, kaprovitým a podobně. Není to nic jednoduchého. V létě bych tady ráda nakládala ryby do marinád a nabízela je zákazníkům, aby je mohli doma rovnou hodit na gril.

Chutná vám rybí a zvěřinové maso?
Jasně. Dříve jsem si kupovala vakuované maso v supermarketu a teď vidím, jaký je v tom obrovský rozdíl. Už bych si asi rybu v Lidlu nekoupila (smích). Těším se, až budu umět poradit, jak na konkrétní recepty z ryb a zvěřiny.

Michaela Fialová Rozšafná



Předchozí článekBetlémské světlo na Dobříši
Další článek4. ročník Tvoříme Dobříš začíná