Zdroj: Nadace dřevo pro život


Lesy jsou v posledních letech těžce zkoušeny suchem a kůrovcem a majitelé lesů jsou kvůli kalamitě nuceni těžit více dřeva. Dle Zelené zprávy 2018 Ministerstva zemědělství se vytěžilo 25,6 mil. m3 dřeva, což je po dlouhé době podruhé, co těžba dřeva v ČR převyšuje jeho přírůst (18 mil. m3). Aby majitelé lesů své lesy zachránili, musí sázet mnohem více stromků. Náklady se jim tak zvyšují. Jejich příjmy ale dramaticky klesly, protože aktuální výkupní ceny kulatiny spadly zhruba na polovinu. S touto situací si zejména drobní majitelé lesů umí jen těžko poradit. Na jejich podporu proto vyhlásila Nadace dřevo pro život sbírku Darujte stromečky lesu.

„Lesům je potřeba pomoci tady a teď. Je to v zájmu nás všech. Ti, kdo chtějí přispět na zalesnění české krajiny, mohou díky naší sbírce jednoduše darovat sazenice do konkrétních lokalit. Mohou tak vrátit život lesům, do kterých chodí od dětství na procházky a na houby,“ říká Stanislav Polák, ředitel Nadace dřevo pro život. Lidé mohou podpořit lesy po celé České republice, a to konkrétně u Dačic, Jíloviště u Prahy, Jemnice, Kunštátu, Milešova nad Vltavou, Nového Knína a Opočna.

Darujte stromečky lesu – Více informací ZDE.

Princip sbírky je jednoduchý. Za každých darovaných 25 Kč bude zasazen jeden stromek ve vybraném lese. Dárci mohou přispět na všechny lesy, nebo si vybrat jeden jediný. Ať už podle lokality nebo podle druhu dřevin, které v nich lesníci plánují sázet. U darů od 300 Kč dostanou dárci darovací certifikát a „zakoupené“ stromky mohou někomu symbolicky darovat. Na obnovu českých lesů už od prosince 2019 přispělo 370 lidí a podpořili ji také některé známé osobnosti – jako zpěvák Pokáč, kuchařka Kamu nebo moderátor Ondřej Blaho.

Michal Pernica, který se stará o lesy u Nového Knína a Opočna, je vděčný, že lidé mají chuť pomáhat. „Les je naše kulturní bohatství. Bez lesa není voda, bez lesa není život. Kvůli kůrovcové kalamitě teď můžeme o velkou část našich lesů přijít. Lesníci si už sami nepomohou a státní podpora nestačí. Budeme rádi za každou pomoc. Děláme to pro sebe,” komentuje současnou situaci. Zároveň je podle něj potřeba naše lesy zachránit a kalamitní plochy znovu zalesnit, aby tu les zůstal i pro další generace. Na holiny vysazuje pestrou směs dubů, lip, javorů, jedlí a douglasek.

Zdroj: Nadace dřevo pro život

Cena 25 Kč za sazenici zahrnuje nákup a výsadbu sazenice a koordinaci sbírky. Na jeden hektar lesa je třeba vysadit průměrně 6 000 sazenic (přesný počet se liší v závislosti na typu stromu). „Dospělého věku kolem 100 let se dožije jen zhruba každá dvacátá pátá sazenice,“ upřesnil Stanislav Polák, ředitel nadace. Cílem sbírky je vybrat do konce roku alespoň milion Kč. „Tím pomůžeme zalesnit 6 až 7 hektarů českých lesů. V tuto chvíli lidé přispěli více než půl milionu korun. Věřím proto, že s jejich další pomocí se nám podaří cíle dosáhnout.“

____

O Nadaci dřevo pro život

Nadace dřevo pro život už 15 let přináší více dřeva do života. Ve svých projektech ukazuje veřejnosti přínosy dřeva, naší obnovitelné suroviny. Využíváním dřeva z udržitelně obhospodařovaných lesů chráníme životní prostředí pro nás i budoucí generace. Více o nadačních projektech o lese, dřevě a životním prostředí najdete na www.DrevoProZivot.cz

S dotazy se kdykoliv obraťte na Terezii Polákovou, pr@drevoprozivot.cz, tel.: 777 125 697

Zdroj: Nadace dřevo pro život


Předchozí článekPodpořte dobříšské varhany dárcovskou SMS
Další článekKONCERT PRO MĚSTO